Disfagia duten pazienteek beren elikadura hobetu ahal izango dute, Nutri+ I+G proiektu estrategikoaren bidez garatutako elikadura-plater berriei esker

Berriak
Komunikazio eta diseinu unitatea
T +34 848 422 201
Egileak
Gobierno de Navarra

Disfagia duten pazienteek beren elikadura hobetu ahal izango dute, Nutri+ I+G proiektu estrategikoaren bidez garatutako elikadura-plater berriei esker

Nutri+ I+G proiektuak elikadura-irtenbide berriak garatzea lortu du, irenstean zailtasunak edo disfagia duten pazienteen segurtasuna eta bizi-kalitatea hobetzeko. Lortutako emaitzak partzuergo batek egindako ikerketa- eta garapen-lanaren emaitza dira. Partzuergo horretan, enpresek, zentro soziosanitarioek eta SINAI Nafarroako berrikuntza-sistemako eragileek parte hartu dute. Proiektuak 1.549.084,70 euroko aurrekontua izan du, eta horietatik 776.348,15 euro Industriako eta Enpresen Trantsizio Ekologiko eta Digitalerako Departamentuari esker finantzatu dira, 2020-2022 I+G proiektu estrategikoetarako laguntzen deialdiaren bidez.

Zehazki, Nutri+ek 30 produktu garatzea lortu du disfagia duten pertsonentzat, eta zortzi plater mastekatze errazeko dietentzat. Gama berri horiei esker, paziente horien elikadura hobetu ahal izango da, aukera gutxiago baitituzte elikagaiak hartzeko. Horrela, osasuna, nutrizio-egoera eta, azken batean, bizi-kalitatea hobetzea lortuko dute. Garatutako beste produktu eta plater batzuen artean, kroketa, pasta plater, krema eta plater prestatu sorta berri bat sortu da.

Garapen hori zentro soziosanitarioek, elikagai- eta teknologia-enpresek eta erakundeek osatutako partzuergo batek egin du. Proiektuaren liderra DomusVi zahar-etxea izan da. Alde soziosanitarioa Nafarroako Ospitale Unibertsitarioarekin (NOU) eta ADACENekin (Nafarroako Kalte Zerebralaren Elkartea) osatu da. Elikagai-enpresen atalean, IAN taldea, Frisa precocinados, Tutti pasta eta Cocuus egon dira. Azkenik, Nafarroako Unibertsitatea, ADItech eta Elikagaien Teknologia eta Segurtasunerako Zentro Nazionala (CNTA) ere tartean izan dira.

Partzuergoan sartutako bazkide motak ikuspegi integrala eta diziplina anitzekoa eman du disfagia duten pazienteen bizi-kalitatea hobetzeko. Patologia hori oso ohikoa da; izan ere, ospitaleratutako adineko pazienteen % 47ri eta adinekoen egoitzetan ospitaleratutako adineko pertsonen % 50i baino gehiagori eragin diezaieke. Disfagia duten pazienteek zailtasunak dituzte elikagaiak irensteko, eta horrek asfixia-arazoak eta beste konplikazio batzuk eragin ditzake, hala nola biriketako infekzioak, desnutrizioa edo deshidratazioa.

Prozesua

Emaitza horiek lortzeko, Nutri+ proiektua bost jardueraren inguruan garatu da. Lehenengoa diseinu-fasea izan da, eta bertan nutrizio-eskakizunak eta -helburuak identifikatu dira. Ondoren, testurizazio-teknologiak garatzeko fase bat egin da, nutrizio-balioa eta balio funtzionala duten osagaiak gehitzen jarraitzeko. Ondoren, menuak eta elikagaiak garatu dira, eta, azkenik, onarpena, funtzionaltasuna eta sektore objektiboetan duen eragina ebaluatu dira.

Emaitza disfagia duten pertsonentzat egokiak diren 30 produktu eta mastekatze errazeko dietetarako zortzi plater izan dira. Horietatik guztietatik, "softmimic" teknologiaren bidez moldatutako lau produktu garatu dira (hanburgesa, legatza, anana eta ilarrak). Teknologia horri esker, itxura errealista duten produktuak eta paziente mota horientzat egokitutako testurak lor daitezke.

Garatutako 38 plater eta produktuetatik, 25 zentzumenen bidez ebaluatu dituzte boluntarioek, hainbat patologia eta mastekatze- eta/edo irenste-arazo dituztela, xede-biztanleriak plater horien onarpena baliozkotzeko helburuarekin. Produktu berri horien onarpen handia zela eta, disfagia duten pertsonen ohiko menuetan sartu ziren, eta elikadura-estrategia horrek haien bizi-kalitatean, digestio-ongizatean eta proposatutako menu berriarekiko gogobetetasunean duen eragina ebaluatu zen.

Produktu horiek hiru hilabetez etengabe kontsumitu ondoren, zehaztutako elikadura-estrategiaren emaitzek hobetzeko joera erakutsi zuten nutrizio-egoeran, boluntarioen gogobetetasun-mailan eta, azken batean, ikerketan parte hartu duten erabiltzaileen bizi-kalitatean.